دانشگاه اصفهان به منظور معرفی میدان نقش جهان به عنوان ثروت میراث فرهنگی در یک پروژه پژوهشی بینالمللی اتحادیه اروپا با موضوع "زنجیره جذب سرمایهگذاری برای تعریف کاربریهای جدید از میراث فرهنگی شهرهای مهم دنیا " تحت برنامههای افق 2020 اتحادیه اروپا مشارکت و همکاری نمود. در این مگا پروژه، که چندین دانشگاه و مرکز علمی اروپایی و غیر اروپایی مشارکت داشتند و توسط دبیرخانه اروپایی دولتهای محلی برای پایداری (ICLEI) مستقر در شهر فرایبورگ آلمان اجرا شد، هدف آن معرفی میراث فرهنگی شهرهای مهم دنیا از جمله اصفهان، آمستردام، بخارست، لندن، پاریس، بارسلونا، استکهلم، میلان، امان، کازان به عنوان ثروت و دارایی جهانی و بینالمللی بوده است که امکان تأمین مالی سرمایهگذاری را برای استفاده مجدد و کاربری نوین میراث فرهنگی شهرها در ایجاد کسب و کار فراهم میسازد، تا بدین صورت در یک مقایسه تطبیقی بهترین و نوآورترین روشها در استفاده بهینه و مراقبت از میراث فرهنگی برای نیل به توسعه پایدار را معرفی نماید. دستاورد مهم این طرح بر این نکته تأکید دارد که بتوان با معرفی ثروتهای میراث فرهنگی به دنیا از طریق همایشها و محافل هنری، فرهنگی و اقتصادی و در چارچوب سازمانهایی مانند اتحادیه اروپا، سازمان ملل متحد و بانک جهانی نسبت به سرمایهگذاری و استفاده بهینه از این داراییها، تصمیمهای مناسب اتخاذ شود.
در گزارش نهایی دبیرخانه اروپایی پروژه (ICLEI) تحت نظارت و حمایت اتحادیه اروپا، میدان نقش جهان به عنوان یک پایلوت ثروت و دارایی میراث فرهنگی شهر اصفهان معرفی شده است، و این امکان را به وجود میآورد که میدان نقش جهان همراه با سایر داراییهای میراث فرهنگی اصفهان همواره در سمینارها و همایشهای بینالمللی و محافل میراث فرهنگی در ایجاد شبکه جهانی استفاده مجدد از میراث فرهنگی شهرهای جهان به بحث گذاشته شود. در این طرح، شهر اصفهان به عنوان یکی از شش شهر دارای الگوی بینالمللی در زمینه دارایی میراث فرهنگی در کنار شهرهایی مانند مونترال، عمان، سن خوزه و تیرانا معرفی شده است.
در این گزارش میدان نقش جهان اصفهان به عنوان اصلیترین عنصر یک طرح جامع شهری اشاره شده است که توسط برنامهریزان و طراحان در زمان ساخت آن مد نظر قرار گرفت. از این طرح شهری به عنوان یک عملکرد درخشان از برنامهریزی شهری در آن زمان یاد میشود که در خود فعالیتهای گسترده اعم از کسب و کار، تجارت، فستیوالهای هنری، مسابقات چوگان، رژههای نظامی و مکانهایی مانند مجموعه بازارها، کاروانسراها و سایر بناهای تاریخی را در خود جای داده بود. استفاده امروزی از میدان اگرچه با توجه به نیازهای فعلی شهروندان تا حدودی تغییر کرده است و دارای تنوع بیشتری است، اما در استفاده و کاربری جدید قابل تطبیق و سازگار با گذشته تاریخی این میراث است. این گزارش نتیجه میگیرد که میدان نقش جهان هماکنون میزبان صدها نوع فعالیت کسب و کار در حوزههای صنایع دستی و هنری، آموزشی، خدمات گردشگری، رستوران و هتلداری است، به طوریکه الگوی مناسبی برای سرمایهگذاران، کارآفرینان و سازمانهای بینالمللی در زمینه میراث فرهنگی به منظور طراحی و ترکیب دو عنصر اقتصاد و هنر در شهرهای دنیا با ویژگیهای مشابه اصفهان است.
شایان ذکر است، مشارکت در این طرح پژوهشی بینالمللی نتیجه تلاش و کار میدانی جمعی از دانشگاهیان اعم از اعضای هیأت علمی، دانشجویان و کارشناسان دانشگاه اصفهان و با همکاری سازمان میراث فرهنگی استان اصفهان صورت پذیرفته است.