۱۳۹۹ شنبه ۱۰ آبان
مشاركت دانشگاه اصفهان در پروژه پژوهشي اتحاديه اروپا و معرفي ميدان نقش جهان به عنوان ثروت ميراث فرهنگي
ميدان نقش جهان به عنوان ميراث جهاني شامل پروژه حمايتي اتحاديه اروپا شد.

دانشگاه اصفهان به منظور معرفي ميدان نقش جهان به عنوان ثروت ميراث فرهنگي در يك پروژه پژوهشي بين‌المللي اتحاديه اروپا با موضوع "زنجيره جذب سرمايه‌گذاري براي تعريف كاربري‌هاي جديد از ميراث فرهنگي شهرهاي مهم دنيا " تحت برنامه‌هاي افق 2020 اتحاديه اروپا مشاركت و همكاري نمود. در اين مگا پروژه، كه چندين دانشگاه و مركز علمي اروپايي و غير اروپايي مشاركت داشتند و توسط دبيرخانه اروپايي دولت‌هاي محلي براي پايداري (ICLEI) مستقر در شهر فرايبورگ آلمان اجرا شد، هدف آن معرفي ميراث فرهنگي شهرهاي مهم دنيا از جمله اصفهان، آمستردام، بخارست، لندن، پاريس، بارسلونا، استكهلم، ميلان، امان، كازان به عنوان ثروت و دارايي جهاني و بين‌المللي بوده است كه امكان تأمين مالي سرمايه‌گذاري را براي استفاده مجدد و كاربري نوين ميراث فرهنگي شهرها در ايجاد كسب و كار فراهم مي‌سازد، تا بدين صورت در يك مقايسه تطبيقي بهترين و نوآورترين روش‌ها در استفاده بهينه و مراقبت از ميراث فرهنگي براي نيل به توسعه پايدار را معرفي نمايد. دستاورد مهم اين طرح بر اين نكته تأكيد دارد كه بتوان با معرفي ثروت‌هاي ميراث فرهنگي به دنيا از طريق همايش‌ها و محافل هنري، فرهنگي و اقتصادي و در چارچوب سازمان‌هايي مانند اتحاديه اروپا، سازمان ملل متحد و بانك جهاني نسبت به سرمايه‌گذاري و استفاده بهينه از اين دارايي‌ها، تصميم‌هاي مناسب اتخاذ شود.

در گزارش نهايي دبيرخانه اروپايي پروژه (ICLEI) تحت نظارت و حمايت اتحاديه اروپا، ميدان نقش جهان به عنوان يك پايلوت ثروت و دارايي ميراث فرهنگي شهر اصفهان معرفي شده است، و اين امكان را به وجود مي‌آورد كه ميدان نقش جهان همراه با ساير دارايي‌هاي ميراث فرهنگي اصفهان همواره در سمينارها و همايش‌هاي بين‌المللي و محافل ميراث فرهنگي در ايجاد شبكه جهاني استفاده مجدد از ميراث فرهنگي شهرهاي جهان به بحث گذاشته شود. در اين طرح، شهر اصفهان به عنوان يكي از شش شهر داراي الگوي بين‌المللي در زمينه دارايي ميراث فرهنگي در كنار شهرهايي مانند مونترال، عمان، سن خوزه و تيرانا معرفي شده است.

در اين گزارش ميدان نقش جهان اصفهان به عنوان اصلي‌ترين عنصر يك طرح جامع شهري اشاره شده است كه توسط برنامه‌ريزان و طراحان در زمان ساخت آن مد نظر قرار گرفت. از اين طرح شهري به عنوان يك عملكرد درخشان از برنامه‌ريزي شهري در آن زمان ياد مي‌شود كه در خود فعاليت‌هاي گسترده اعم از كسب و كار، تجارت، فستيوال‌هاي هنري، مسابقات چوگان، رژه‌هاي نظامي و مكان‌هايي مانند مجموعه بازارها، كاروانسراها و ساير بناهاي تاريخي را در خود جاي داده بود. استفاده امروزي از ميدان اگرچه با توجه به نيازهاي فعلي شهروندان تا حدودي تغيير كرده است و داراي تنوع بيشتري است، اما در استفاده و كاربري جديد قابل تطبيق و سازگار با گذشته تاريخي اين ميراث است. اين گزارش نتيجه مي‌گيرد كه ميدان نقش جهان هم‌اكنون ميزبان صدها نوع فعاليت كسب و كار در حوزه‌هاي صنايع دستي و هنري، آموزشي، خدمات گردشگري، رستوران و هتلداري است، به طوري‌كه الگوي مناسبي براي سرمايه‌گذاران، كارآفرينان و سازمان‌هاي بين‌المللي در زمينه ميراث فرهنگي به منظور طراحي و تركيب دو عنصر اقتصاد و هنر در شهرهاي دنيا با ويژگي‌هاي مشابه اصفهان است.

شايان ذكر است، مشاركت در اين طرح پژوهشي بين‌المللي نتيجه تلاش و كار ميداني جمعي از دانشگاهيان اعم از اعضاي هيأت علمي، دانشجويان و كارشناسان دانشگاه اصفهان و با همكاري سازمان ميراث فرهنگي استان اصفهان صورت پذيرفته است.

1399/03/10
دفتر همكاري‌هاي علمي بين‌المللي